Region Stockholm fattat beslut som innebär att 450 olika vaccinationsmottagningar har möjlighet att erbjuda vaccination mot covid-19

Vården i Stockholm var först ute med allmän provtagning av antikroppar och pågående infektion. Hittills har över en halv miljon prover analyserats och det finns fortsatt många lediga tider. Nu förbereder Region Stockholm för att vaccinera länsinvånarna mot Covid-19.

Regeringen går vidare med vaccinavtal

Igår beslutade regeringen att Sverige ska delta i avtalet om vaccin mot Covid-19, som EU-kommissionen avser ingå med Astrazaneca. För Sveriges del innebär det att omkring 6 miljoner doser kan komma att fördelas till Sverige. Det kommer att räcka till vaccination för cirka tre till sex miljoner personer.

Stockholm förbereder organisationen

I onsdags fattade Region Stockholm om att revidera vårdval vaccin, rapporterar DN. Det innebär att över 400 vårdgivare får rätt att vaccinera länsinvånare mot Covid-19. Det finns också en klausul som innebär att regionen i händelse av brist på vaccin får rätt att besluta om att vaccin endast får ges till riskgrupper som Smittskydd Stockholm pekat ut.

Politikerna i Stockholm ligger före resten av landet

I coronatider gäller det att försöka ligga steget före. Därför har Region Stockholm tagit beslut som innebär att 450 olika vaccinationsmottagningar har möjlighet att vaccinera mot covid-19. Vi kan således när vaccin finns tillgängligt organisera massvaccinering med hjälp av ett stort antal mottagningar, skriver finansregionrådet Irene Svenonius på Facebook.