Vaccinationstakten i Region Stockholm har ökat kraftigt under senaste veckan. Vissa åldersgrupper har fått tidigare startbesked.

På en pressträff i dag meddelade Magnus Thyberg, vaccinsamordnare för Region Stockholm att vaccineringen för personer i länet som är 65 år och äldre inleds under nästa vecka. Bara under förra veckan vaccinerades 46 000 personer i någon av de 200 vårdcentralerna i regionen. Om leveranserna kommer som de ska så kommer vaccineringen av de över 60 år och medicinska riskgrupper inledas under vecka 17.

Tidigareläggning av 70plus

Det har varit ett högt intresse bland stockholmarna att vaccinera sig och regionen gick i veckan ut och startade vaccineringen för de som är 70 och äldre än planerat. 91 procent av de som bor på särskilda boenden har fått sin första och 85 har tackat ja till andra dosen. Cirka 87 procent av alla 80-plussare har fått sin första dos och 44 procent den andra. Nära 7 av 10 av dem mellan 75 och 79 år har fått första dosen. De 6 600 lediga tiderna som fanns häromdagen är nu i princip helt uppbokade men det öppnas upp många nya tider, enligt Thyberg.

Regionen har skickat brev till över 70 år så att även de som inte har tillgång till tekniken eller förmåga att hantera appar och datorer kan ringa sin vårdcentral för att boka vaccinationen.

Foto: Screenshot SVT