Antalet coronafall i Stockholms län har nästan fördubblats. Smittan förekommer i alla åldersgrupper och i alla delar av i länet.

Under förra veckan konstaterades 2 966 nya coronafall i Region Stockholm, enligt ett pressmeddelande. Det är nästan en fördubbling av antalet fall jämfört med veckan innan, då totalt 1 657 fall upptäcktes.

Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm, säger att det är oklart vad som ligger bakom den stora ökningen, men att en coronatrötthet börjat synas i samhället.

Det vi vet är att smittan sker där man är tätt tillsammans. Man kanske tröttnar på att inte ha fester, att jobba hemifrån och vill komma ut och träffa människor, säger Maria Rotzén Östlund till DN.

Ökning av antalet inlagda patienter

Totalt vårdas just nu 119 patienter med konstaterad covid-19 på akutsjukhus eller geriatrisk vård. Det är 34 fler än i den senaste rapporten. Av dessa vårdas 14 inom intensivvård, 84 på något av akutsjukhusen och 21 i den geriatrisk vården. Tre ytterligare avlidna med covid-19 har inrapporterats sedan 23 oktober.

Viktigt att freda vården från ökad press

Fortsätter smittan att öka riskerar det att sätta vår sjukvård under stark press och ännu en gång ge vårdens medarbetare en extraordinärt tuff arbetssituation, och där vård som kan vänta får skjutas på framtiden. Det är INTE en önskvärd riktning. Vi måste alla göra vårt för att det inte ska inträffa, skriver finansregionrådet Irene Svenonius på Facebook.

Ställ in fester

Redan i förra veckan meddelade Region Stockholm om ökningen av antalet coronafall. Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm uppmanade invånarna att ställa in fester, tvätta händer och undvika all sorts trängsel. Samt, uppmanade att de som bokat in besök i vården ska genomföra sina besök och söka vård vid akuta fall. Sjukvården i Stockholm arbetar med att beta av den uppskjutna vården som tillkom under våren med anledning av pandemin.

Foto: SVT Aktuellt.