Socialdemokraterna har lagt 196 000 kronor på en propagandafilm om feministisk utrikespolitik. Skatteslöseriet kom i form av en film på YouTube som hittills har fått ungefär 400 visningar.

Sedan 2014 har regeringen Löfven kallat sig ”en feministisk regering”. Enligt de själva ska detta även speglas genom deras feministiska utrikespolitik. Hur vida jämställdheten har ökat genom det finns det få bevis för. Just därför kanske Socialdemokraterna kände att det var nödvändigt att göra en film om hur världen behöver en feministisk utrikespolitik genom Utrikesdepartementets kanal.

Ineffektiva pengar

Att partier vill kommunicera ut deras politik är ingenting fel. Att dock göra det via en myndighet för stora summor skattepengar är inte riktigt försvarbart. Exempelvis kunde pengarna läggas på faktiska jämställdhetssatsningar.

”Hur stor vilja det än finns från politiskt håll att försöka kontrollera människors verklighetsuppfattning, så kommer det inte att lyckas med mindre än att landet utvecklas i en totalitär riktning, där samtal och informationsspridning hindras.” skriver Josefin Utas, slöseriombudsman för Skattebetalarna i en artikel i Affärsvärlden.

Foto: Montage.