Under måndagen släppte regeringen sin nya budget för 2022. Medan finansminister Magdalena Andersson (S) beskrev det som en budget som driver Sverige framåt efter pandemin har den fått hård kritik. Det största målet för kritik har varit satsningen på den så kallade ”familjeveckan”.  

Familjeveckan är en reform som ska ge familjer ytterligare en vecka ledigt utöver den föräldraförsäkringen som har funnits sedan tidigare. Totalt kostar familjeveckan 3,5 miljarder kronor. Oppositionen har beskrivit det som en tondöv satsning då Sverige har stora problem med kriminalitet och otrygghet

Vad ska mammorna i Järva med en familjevecka till när de inte ens vågar släppa ut barnen och leka? säger Moderaternas finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Finansregionrådet Irene Svenonius är heller inte imponerad. Till skillnad från den stora summan som familjeveckan kostas skjuter regeringen till de mer blygsamma drygt 900 miljoner i generella statsbidrag. Det ges nya tillfälliga statsbidrag för att hantera uppskjuten vård, vaccination, testning och kollektivtrafik om ca 7 miljarder.

Magdalena Andersson pratar om många miljarder till vården i regeringens nya budget. Men var är de långsiktiga resurserna till hälso- och sjukvården bortom pandemin? Vårt län drabbas dessutom av enorma ökade utgifter i det Stockholmsfientliga utjämningssytem som regeringen drivit igenom, där regionen är den enda i landet som betalar. Åren 2022-2024 handlar det om över 10 miljarder i utjämning – dvs mer än regeringen själva tillför i budget 2022 för hela landet, säger Irene Svenonius.