Expressen avslöjar att regeringen i mars skulle öva på hur Sverige ska hindra smittan från att spridas. Men, den viktiga punkten om risker för äldreboenden togs aldrig upp. Stockholm stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) är kritisk.

41 coronarelaterade dödsfall har registrerats i Sverige det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik. Totalt har nu 5 411 personer med covid-19 dött i landet. En stor andel av de som avlidit är äldre och många bodde på ett särskilt boende eller hade hemtjänst.

Regeringen skulle öva – valde bort äldreboenden

En av regeringens huvudmål har varit att skydda landets äldre. Men, det visar sig att det inte följts upp med konkret handling. Redan en vecka före det första svenska dödsfallet i covid-19 skulle smittspridning på äldreboenden diskuteras hos socialminister Lena Hallengren (S), men frågan togs aldrig upp, enligt tidningen Expressen. Äldreomsorgen skulle också diskuterats på mötet, enligt en promemoria, men frågan togs inte upp när det väl var dags för mötet. Det saknas även minnesanteckningar från mötet.

Stockholm stad riktar skarp kritik mot regeringen

Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd i Stockholm stad säger till Expressen att avslöjandet bekräftar hennes bild av regeringens felhantering av krisen. Hon säger bland annat att kommunerna lämnats att ensamma sköta och genomföra en strategi för att stoppa smittspridning på äldreboenden, trots upprepade försök att få vägledning och stöd från regeringen.

Snarare har man försökt frånsäga sig ansvaret för äldreomsorgen, men det yttersta ansvaret kring strategin vilar på både regeringen och Folkhälsomyndigheten, säger Anna König Jerlmyr (M) till Expressen.