Regeringen kallade i dag, den 26 november, till en presskonferens om det aktuella läget för covid-19, trots att Folkhälsomyndighetens pressträff skulle äga rum 30 minuter senare. Beskeden på regeringen pressträff var inga nya -utan istället upprepningar om att inte trängas i butiker, i synnerhet under Black Friday. Pressträffen lyckades dock stjäla uppmärksamhet från annan pressträff som skedde samtidigt –  konstitutionsutskottets granskning av regeringen. Granskningen visar att regeringen brister i tolv avseenden, bland annat för fifflet med hanteringen av Preems raffinaderi.

Pressträff utan nyheter

På pressträffen som Stefan Löfven kallade till, i dag klockan 13.30, tillkom inga nyheter. Budskapen var att varna för trängsel under Black Friday samt att de hade bett om att en myndighet skulle ta fram en analys. Ingenting sades som inte skulle kunna skrivas i ett pressmeddelande alternativt på Folkhälsomyndighetens presskonferens en halvtimme senare. Detta i synnerhet för att KU:s presentation av deras granskning av regeringen höll på samtidigt.

Frida Sundkvist, journalist på Expressen

Regeringen brister i tolv regeringsärenden

I granskningen som KU presenterade, konstaterades att regeringen hade brustit på tolv av trettio punkter. Detta kunde konstateras av samtliga medlemmar i konstitutionsutskottet, utan tillkomna reservationer. Det gäller bland annat den falske officeren, som DN avslöjade i början av året och det uppmärksammade fallet med Iraks försvarsminister som varit svensk medborgare samtidigt som han hade begått brott mot mänskligheten.

KU uppmärksammade också fifflet med hanteringen av Preems raffinaderi. I ett avslöjande av Expressen framgick det har förts hemliga dialoger mellan regeringskansliet och Preem.

”KU ifrågasätter lämpligheten i kommunikationen mellan Preem och miljödepartementet” Karin Enström (M), KU:s ordförande

”Förbannat omdömeslöst”

Att regeringen blixtinkallar pressträffar och på så sätt försöker distrahera media och andra från kritiken som framför i KU:s granskning är inte uppskattat av många, bland annat av Johan Ingerö, policyansvarig på Krisdemokraterna.

”Att man rävspelar lite är en sak. Men att försätta opposition, medier och två viktiga myndigheter i stabsläge för att dölja eget mygel och sjabbel, det är just så förbannat omdömeslöst som det låter.”, skriver Johan Ingerö på Facebook.

Foto: Montage.