De senaste dagarna har över 6 500 privatpersoner anmält sig som frivilliga för att bidra i sjukvården under coronakrisen. Mobiliseringen saknar motstycke i modern tid.

Sjukvården i Stockholm fortsätter att mobilisera för att hantera coronakrisen. Under de senaste veckorna har antalet intensivvårdplatser mer än dubblerats. För några dagar sedan uppmanade region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till alla med vårdutbildning eller erfarenhet av att arbeta inom vården att anmäla sig till att förstärka vården. Gensvaret har varit över förväntan. Över 6 500 personer har meddelat att de kan hjälpa till i vården under krisen, enligt TT.

En fantastisk respons

En fantastisk respons och utan det här engagemanget hade vi inte klarat att utöka kapaciteten så mycket som vi har gjort, säger Björn Eriksson ansvarig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, till TT.

Anmälningen pausar tillfälligt så att regionen kan hantera alla de inkomna intressenterna, men Björn Eriksson tror att den behöver öppna igen längre fram. Många som redan jobbar i stockholmsvården har gått upp i arbetstid och tagit extrapass.

Beröm till personalen

Sjukvårdens medarbetare har varit riktiga hjältar den här veckan. De har träffat patienter med en helt ny sjukdom som ingen tidigare har utbildat sig för och patienterna är många fler än annars, säger Björn Eriksson.