Coronatestningen i Stockholm skalas upp ytterligare. Nu kan vårdanställda i Region Stockholm och anställda i äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning testas för corona när de är sjukskrivna.

Tidigare i våras kunde 08-nytt och andra medier rapportera om att provtagningen för att se en pågående virusinfektion skulle skalas upp från 5 000 test i veckan till 5 000 test varje dag. Samt, att ungefär 2 000 antikroppstester skulle utföras varje vecka. Nu finns det drive-in stationer på sju olika platser i länet där sjukskriven personal kan testas.

Möjligheten att utföra provtagningar i stor skala är en viktig komponent i kampen mot det nya coronaviruset.

Provtagning av personal sker via hemtester som den sjukskrivne tar själv. Numera erbjuds även provtagning på drive-in stationer. Enligt Region Stockholm förenklar detta processen eftersom provtagningskitet inte behöver lämnas och hämtas med bud hemma hos medarbetaren.

PCR-tester visar om en person är smittad av det virus som orsakar covid-19. Fram till mitten av maj hade drygt 50 000 PCR-analyser genomförts i Region Stockholms regi. Med PCR påvisas det virus som orsakat covid-19, SARS-CoV-2. Drygt 10 000 av dessa tester har visat att personen var infekterad med viruset.