Stockholms förlossningsvård får nästan 150 miljoner kr mer 2022. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden den 14 december.

Från 1 januari höjer Region Stockholm ersättningen med 5 000 kronor per förlossning. Det betyder 16–20 procent ökad ersättning för en normalförlossning. Totalt rör det sig om 148,5 miljoner kronor.

– Det är viktigt att resurserna kommer till här och nu, säger hälso- och sjukvårdsnämndens 1:e vice ordförande Lars Rådén (M).

Lars Rådén (M). Foto: Solna stad

Under de kommande åren gör man ytterligare satsningar på sammanlagt 556 miljoner kronor över tre år.

Utökad satsning för förlossningsrädda

Det framgångsrika projektet ”Min barnmorska”, som riktar sig mot kvinnor med förlossningsrädsla, ska också växa under 2022. Projektet startade 2018 vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och var först i Sverige med att erbjuda samma barnmorsketeam under hela graviditeten, födsel och eftervård.

Projektet är hyllat av barnmorskor, men även mammor. Nu omvandlar därför Region Stockholm projektet till en vårdform som alla akutsjukhus i Region Stockholm kunna tillämpa, om de vill.

– Min barnmorska har varit en framgång och vi ser redan nu flera goda resultat av arbetssättet. Därför är beslutet som tryggar att verksamheten kan fortsätta både ett kvitto på vårt fina arbete men också ett glädjande beslut för alla de kvinnor som kommer att kunna erbjudas möjligheten att vårdas i Min barnmorska, säger Mia Ahlberg, omvårdnadsansvarig barnmorska i ett pressmeddelande.

Om alla sjukhus ansluter sig kan det bli uppemot 2 500 platser, till skillnad från dagens 500.

Ny förlossningsavdelning på S:t Görans sjukhus

Samtidigt som nämnden beslutade om det ekonomiska tillskottet för 2022, tog man även beslut om större kapacitet i förlossningsvården. Det innebär därmed att S:t Görans sjukhus förlossningsklinik ska öppna 2023.

Den nya kliniken ska kunna erbjuda plats för 4 000 födande kvinnor per år.

Relaterade nyheter