I förra veckan rapporterade DN att 50 läkarstudenter riskerade att bli utan studieplats på Karolinska Institutet. Anledningen var att ovanligt många hade klarat omtentorna under våren.

Det var för några veckor sedan som KI meddelade att det fanns en risk för att inte alla behöriga studenter vid Karolinska Institutets läkarprogram skulle kunna beredas plats på utbildningen efter sommaren.

Kanske varit för effektiva

– Vi har haft en del stödinsatser för att hjälpa studenterna att klara tentorna så att de kan läsa vidare. Och insatserna kanske var lite mer effektiva än vad vi hade räknat med, sa Marie Dahlin ansvarig för läkarprogrammet på KI i förra veckan till DN.

Problemet löst: Alla får en studieplats

Igår rapporterade DN att alla studenter får fortsätta studera på läkarprogrammet i höst. Orsaken är att vården i regionen hittat fler praktikplatser och att kursansvariga hittat lösningar för fler studenter. KI ska minska sitt överintag så att de inte får för många behöriga studenter i framtiden igen.

– Utan ett tydligt stöd ifrån KI:s ledning och från Region Stockholm hade det inte varit möjligt. Många har arbetat under sina semestrar för att möjliggöra utökningen och analysera vilka konsekvenser den kan få, säger läkarprogrammets programdirektor Marie Dahlin i ett pressmeddelande.