Vårdköer: Karolinska har opererat fler patienter än jämförbara sjukhus. Det visar färsk statistisk från Svenskt Perioperativt Register som Sveriges Television bearbetat.

08-Nytt har vid ett antal tillfällen skrivit om arbetet som på Karolinska Sjukhuset korta vårdköerna. Sjukhuset har även fortsatt rekordmånga öppna vårdplatser, under året har det pendlat mellan 800-1200 öppna vårdplatser i den ordinarie vården. Pandemin har orsakat en stor vårdskuld eller uppskjuten vård. Men, Karolinska har under det första halvåret arbetat aktivt för att minska den uppskjutna vården.

Opererar fler patienter

SVT har med hjälp av statistik från Svenskt Perioperativt Register (SPOR) fått fram data över den uppskjutna vården i Sverige. Sammanlagt har cirka 126 266 operationer ha skjutits fram i hela Sverige vilket motsvarar 125 arbetsdagar. Men på Karolinska har 3 042 operationer skjutits fram vilket motsvarar 41 arbetsdagar. Det innebär att Karolinska har en lägre så kallad vårdskuld än i stort sett alla andra sjukhus i Sverige. Sett ur förutsättningarna blir medarbetarnas prestation extra positivt då sjukhuset tagit hand om flest covidpatienter i hela Sverige. Det vi ser är att alla på sjukhuset tar ett stort ansvar för våra gemensamma patienter. säger Björn Zoëga som är sjukhusdirektör på Karolinska.

Källa: Svenskt Perioperativt Register och SVT.

Foto: Karolinska Universitetssjukhuset/ Catarina Thepper

Relaterade nyheter