Fanns inte ens på listan för tre år sedan. Befäster sin starka internationella ställning och är tredje bäst i Europa.

Enligt en färsk ranking av Newsweek är Karolinska sjukhuset i Region Stockholm världens åttonde bästa sjukhus och nummer tre i Europa.

Se hela listan här.

Etablerade bland de bästa

Det är ett styrkebesked att tre år i följd nå den yttersta toppen bland världens sjukhus. 2019 fanns Karolinska inte med på Newsweeks ranking men nu är vi etablerade bland de allra bästa. Det visar kraften i det förbättringsarbete som vi bedriver på sjukhuset och som involverat alla medarbetare, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset.

08-nytt har i vid ett flertal artiklar lyft upp Karolinska sjukhusets resa med fler vårdplatser och kapade köer. Under 2021 har sjukhuset lyckats leverera mer vård än det som Region Stockholm planerade. Öppenvården har genomfört 6 procent fler vårdkontakter jämfört med 2019. En positiv utveckling finns även i slutenvården. Antalet vårdplatser fortsätter att öka, jämfört med 2018 har det genomsnittliga antalet vårdplatser ökat med 11 procent. Nära 1500 extra operationer har genomförts än tidigare år.  Vårdköerna är historiskt låga inom bland annat cancer- och hjärtsjukvård och sjukhuset har inlett en offensiv att även vårda patienter från andra regioner i Sverige.

Stolthet över den fantastiska vården

Jag vill rikta ett stort tack till alla medarbetare som gjort detta möjligt under ett år som saknar motstycke. Det gör mig både stolt och trygg att veta att såväl stockholmare som övriga i Sverige kan få ta del av den fantastiska vård som Karolinska erbjuder, skriver Irene Svenonius (M) finansregionråd i Region Stockholm på Facebook.

Relaterade artiklar