Prioriteringsgruppen som bor särskilt boende för äldre var bland de första som vaccinerades i Region Stockholm. Enligt uppgifter till 08-nytt kommer alla äldre som bor på särskilda boende i Region Stockholm ha fått erbjudande om en första vaccindos mot covid-19 i slutet av denna vecka. I slutet av denna vecka kommer de klara med första dosen av vaccinet för covid-19. Nu kan man därför gå vidare till bredare vaccinering.

I slutet av denna vecka blir länets särskilda boenden för äldre, SÄBO, klara med att ge den första dosen vaccin till de boende. Regionen kommer att gå vidare med att påbörja dos nummer två för alla som bor på SÄBO. Arbete med den andra dosen beräknas vara färdig i början av februari.

Sammanlagt rör det sig om cirka 14 500 personer på Region Stockholms särskilda boenden för äldre, med undantag för vissa boenden i Norrtäljeområdet, som beräknas vara vaccinerade i början av nästa månad.

Parallellvaccinering till fler grupper

Samtidigt som första delen närmar sig sitt slut fortsätter Region Stockholm att enligt plan bredda vaccineringen till fler grupper. Personer med hemtjänst och viss vårdpersonal är bland de som erbjuds. Även personal i kommunal vård och omsorg ingår och bland dem hade över 4000 personer bokat in sig för vaccination redan första dagen, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Leveranserna är större så vi behöver inte längre spara hälften av doserna utan nu räcker det med en mindre buffert. Vi ska vaccinera så säkert och snabbt som det går och arbeta metodiskt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Mer av vaccinet skickas ut direkt

Inledningsvis fanns det farhågor om osäkra vaccinleveranserna. Innan årsskiftet fanns det en del problem med leveranserna i vissa EU-länder. Flertalet regioner däribland Stockholm ville försäkra sig om att alla som fick sin första dos även fick en andra dos. Därför reserverades hälften av doserna så att äldre på särskilda boenden kunde få ett fullgott skydd. I takt med att leveranserna håller tidtabell och antalet är i enlighet med plan kommer nu nästan allt skickas ut direkt till vårdgivare som administrerar vaccinationen. I måndags hade 30 900 vaccindoser skickats ut till alla som arbetar med vaccinationen i Region Stockholm.