Nya fältsjukhuset i Älsvjömässans lokaler i Stockholm har byggts på rekordtid. Det här är det svenska samhället när det är som bäst, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Under förmiddagen höll Region Stockholm en pressträff för att visa upp det nya fältsjukhuset inne i Älvsjömässans lokaler i Stockholm. Under den senaste veckan har Region Stockholm tillsammans med Försvarsmakten arbetat med att bygga upp ett komplett fältsjukhus inklusive ytterligare intensivvårdsplatser. Finansregionrådet Irene Svenonius (M) berömde samarbetet mellan Region Stockholm och statliga myndigheter, som gjort att man kunna bygga upp fältsjukhuset i Stockholmsmässan på rekordtid. Det blir inte enbart coronapatienter som vårdas på fältsjukhuset, utan det kommer att användas för ”vanliga patienter”. Syftet är att avlasta akutsjukhuset. Fältsjukhuset kommer att drivas av Karolinska. Sammanlagt ska 600 vårdplatser vara igång på skärtorsdagen varav 140 platser är i drift i början av den här veckan.

Mörkare tider väntar

Smittrisken är fortsatt särskilt hög i Stockholms län. 92 patienter med covid-19 vårdades på söndagen i intensivvård vid akutsjukhus, varav två patienter i ECMO vid Karolinska Universitetssjukhuset. Förutom de som får intensivvård är det 443 patienter som vårdas på sjukhus med covid-19. Alla personer som har konstaterats smittade av covid-19 har vårdats eller vårdas isolerat för att minska risken för vidare smittspridning. Finansregionrådet Irene Svenonius (M) sa på pressträffen att mörkare tider väntar. Att fler kommer att insjunka och behöva hjälp av vården. Hon tackade samtidigt alla de 6 500 personer som anmält sig för att hjälpa till i stockholmsvården.

Arbetar för att tredubbla vårdkapaciteten i Stockholm

Den senaste veckan har behovet av såväl vanlig sjukhusvård som intensivvård fördubblats i Stockholms län. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör arbetar Region Stockholm av att tredubbla stockholmsvårdens ursprungskapacitet den närmaste tiden.