Medan regeringen dröjer med att ge besked om vaccinplan kliver den grönblåa koalitionen i Region Stockholm fram. De har föreslagit att vaccinering mot covid-19 ska ske avgiftsfritt för alla i Stockholmsregionen. Beslutet tas i regionfullmäktige på tisdagen den 8 december.

​Gratis covid-vaccin till alla stockholmare
Blågröna koalitionen i Region Stockholm

Vaccineringen kommer att ske succesivt i takt med att ett godkänt vaccin börjar levereras till Sverige. Då vaccinering är en avgörande del för att kunna stoppa pandemin ligger det i allas intresse att så många som möjligt vaccineras. Det menar Region Stockholm finansregionråd Irene Svenonius (M).

Kostnaden för vaccinet beräknas till 288 miljoner kronor. Svenonius hoppas att regionerna får full kostnadstäckning för hela vaccinationsprogrammet av staten. Däremot tänker hon inte vänta på regeringens besked, utan beslutar detta redan på tisdag.

Irene Svenonius uppmanar också regeringen att alla i hela landet borde vaccineras avgiftsfritt. Detta eftersom vaccin är en viktig del i att stoppa pandemin.

”Jag menar att det borde vara på samma sätt i hela landet och hoppas att regeringen beslutar det. ” Irene Svenonius (M), finansregionråd.