Flera inom Socialdemokraterna anklagar finansregionrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M), att ducka från media. Det gäller frågan om förlossningsvården som har diskuterats de senaste veckorna. Men kritiken stämmer inte överens med verkligheten.

Beskylls av partitopp från S

En av de som för fram kritik är riksdagsledamoten och den tidigare ministern Annika Strandhäll (S). Bland annat twittrar hon om en bild som florerat på sociala medier sedan gårdagen. Bilden påstår att Irene Svenonius ska ha avböjt flertalet intervjuer den senaste tiden.

08-nytt har granskat bilden som sprids och kan konstatera bilden innehåller ett axplock av artiklar från flera år tillbaka. Bland annat avslöjas ett datum från 2019.

Får kritik efter anklagande

Trots försök att anklaga sin motståndare är det många som ser igenom Socialdemokraternas riksdagsledamots försök att smutskasta. ”Lite som när din förra chef, han den där Stefan inte ställde upp på liveintervjuer i SVT,” skriver en person. ”Men rätt vanligt att S inte ställt upp på intervjuer,” skriver en annan.

Även 08-nytts redaktör Edvin Alam framför kritik.

Har medverkat i 69 artiklar

Bara från början av november har det moderata finansregionrådet varit med i 69 artiklar kopplade till förlossningsvården i Stockholm. Av dem är 33 förstahandskällor.

I listan finns både tidningar, TV och radio med både nationella och lokal prägel.

Hela listan

Artiklar där Irene Svenonius har lämnat kommentar eller intervjuats samt är citerad från detsamma/pressmeddelande: