Stockholm fortsätter att ha bäst vårdtillgänglighet i hela Sverige. Nu satsas ytterligare 500 miljoner kronor i år för att jobba bort vårdskulden.

Ingen sommarpaus

Vaccinkampanjen har inte tagit paus i Stockholm under sommarveckorna. För några veckor sedan kunde regionen stolt meddela att över 70 procent av alla invånare i länet fått minst en dos mot covid-19. Regeringens mål var att minst 70 procent av invånarna skulle fått minst en dos i början av september. Fler som är vaccinerade innebär färre allvarligt sjuka som behöver tung sjukhusvård. Det ger medarbetarna tid för återhämtning och jobba med att minska vård som fått vänta under pandemin och andra uppdrag.

Stockholm är bäst i landet

Stockholm hade innan pandemin kortast vårdköer i landet, något som 08-nytt rapporterat om. Den platsen har regionen lyckats behålla även under pandemin. Men de tre stora smittvågorna som drabbat landet har inneburit att vissa patienter fått vänta på sin vård. Regionen växlar upp arbetet för att minska vårdköerna nu när antalet coivd-patienter minskat.

1,4 miljarder för att jobba bort köerna

Det blågröna styret i Stockholm satsade 920 miljoner kronor i årets budget för att jobba bort den uppskjutna vården, som orsakades av pandemin. Nu satsar det blågröna styret ytterligare en halv miljard. Pengarna ska fördelas till hela sjukvården i Stockholm, från primärvård, öppenvård och psykiatri till operationer på sjukhusen.

– Det är en extra satsning vi gör när vi nu ser att smittspridningen sjunker, att antalet covidsjuka blir färre och att vaccinationerna går bra. Då kan vi lägga in en extra växel för dem som fått sin vård uppskjuten, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) till SvD.

Foto: Screenshot TV4 Nyheterna.

Relaterade nyheter