Den som inte är förberedd är oförberedd. 08-nytt har bett TCO:s A-kasseexpert Mats Essemyr att lista 5 tips på vad du som löntagare bör tänka på för att vara trygg på arbetsmarknaden.

1. Gå med i en a-kassa.
Om man inte är med i en a-kassa får man inte någon ersättning vid arbetslöshet. Hitta din a-kassa på www.sverigesakassor.se. Psst. Du måste ha varit medlem i a-kassan under de senaste tolv månaderna för att få inkomstbaserad ersättning. Gå med redan nu!

2. Jobba hos en arbetsgivare med kollektivavtal.
Då är det mycket stor sannolikhet att företaget lyder under ett omställningsavtal, som ger både rätt till t ex utbildningsinsatser som extra omställningsersättning för den som riskerar att bli av med jobbet.

3. Gå med i facket.
Det flesta tjänstemannafack och många LO-facket har en inkomstförsäkring som toppar upp a-kassan och omställningsersättning så att du får 80% av tidigare lön om du blir arbetslös. Men, som sagt, om du inte får något från a-kassan så får du inget från de omställningsersättning eller inkomstförsäkring heller.

4. Gå med i facket och håll kontakt med lokal facklig förtroendevald.
Bara fackmedlemmar kan påräkna individuellt stöd vid t ex förhandlingar med arbetsgivaren.

5. Gå med i facket och få bra stöd.
Många fack erbjuder webbaserat juridiskt stöd där man kan läsa vad som gäller vid uppsägning pga arbetsbrist och uppsägning av personliga skäl. Läs på om det!

Foto: Mats Essemyr. TCO.