Fyra av tio jobb riskerar att försvinna för alltid. Det varnar en ny amerikansk rapport.

Arbetslösheten har ökat runtom i världen, som en följd av pandemin. I Sverige är över en miljon svenskar arbetslösa och permitterade. Enligt en ny rapport från Becker Friedman Institute på University of Chicago finns en stor risk att många amerikaner riskerar att bli av med jobben permanent.

Vår bästa gissning är att 60% av sysselsättningsminskningen kommer att vara tillfällig och 40% kommer att bli permanent, säger Nicholas Bloom, ekonomiprofessor vid Stanford University och en av medförfattarna till rapporten.

Risk för liknande utveckling i Sverige

Även SvD Näringsliv har skrivit en artikel om rapporten. Effekterna på svensk arbetsmarknad kan bli enorma, om inte de arbetslösa lyckas få nya jobb. ”En massa jobb som ändå skulle ha försvunnit försvinner och kommer inte tillbaka”, säger Oskar Nordström Skans vid Uppsala universitet till SvD Näringsliv.

Ju längre tid det här tar med företag som dör och köpvanor och resmönster som förändras, desto större är sannolikheten att förändringarna blir mer bestående, säger Anders Forslund, på myndigheten Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Kostnaderna för arbetslösheten skenar

Samtidigt rapporterar TT att kostnaderna för att administrera arbetslösheten i Sverige skenar. kostnaden skjutit i höjden och bedöms landa på 26,4 miljarder kronor, enligt en ny prognos från Arbetsförmedlingen TT tagit del av. En ökning med över 12 miljarder kronor jämfört med 2019. Kostnaden för permitteringar för i år beräknas landa på omkring 95 miljarder kronor enligt regeringen.