S/MP-regeringen tillsätter en särskild utredare som ska granska samtliga stödåtgärder i coronakrisen för att upptäcka missbruk. Det meddelade justitieminister Morgan Johansson i dag.

Staten har sjösatt många stöd till företag och privatpersoner för att minska de ekonomiska och sociala konsekvenserna av coronapandemin. För att minska risken för fusk och fiffel tillsätter av de olika åtgärderna tillsätter regeringen därför nu en utredning. Morgan Johansson lyfte under pressträffen fram två exempel på fusk och fiffel som ska stoppas:

  • Bolag som delar ut aktieutdelning till småsparare och andra ägare och som samtidigt får statligt stöd.
  • Företag som fuskat med permitteringar.

Personen som ska leda utredningsarbetet är Stefan Strömberg, som tidigare varit rikspolischef och vikarierande generaldirektör för Kriminalvården.

Många partier är kritiska till att bolag delar ut aktieutdelning

Det är inte enbart S/MP-regeringen som är kritisk mot att bolag (som erhåller statligt stöd) delar ut vinst till aktieägarna. Även Vänsterpartiet och Moderaterna har under en längre tid riktat skarp kritik mot företagen.

Det är djupt stötande. Vi har som enig riksdag sagt att det här inte ska ske. Om man med ena handen ber skattebetalarna om stora stöd till korttidspermitteringar ska man inte med andra handen ge miljardutdelningar till aktieägarna, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till Aftobladet.

Lagen tillåter aktieutdelning

Tillväxtverket som administrerar Korttidspermitteringarna säger att det inte är olagligt att ge stöd till företag, som i sin tur delar ut vinst till aktieägarna. Lagen har inte sådana begränsningar. Men, finansminister Magdalena Andersson har flaggat för att det kan bli en ändring i lagstiftningen. Moderaterna är kritiska och menar att regeringen måste skärpa styrningen av Tillväxtverket.