Nu erkänner partitoppar i Miljöpartiet att de tillsammans med Socialdemokraterna i regeringen fattat flera beslut för att påbörja avveckling av befintlig kärnkraft och stoppa investering i ny kärnkraft.

Ni har säkert hört det många gånger. S och MP har inte fattat några politiska beslut i regeringsställning om att avveckla kärnkraft eller stoppa ny kärnkraft i Sverige. Avvecklingen av kärnkraften i Sverige har enbart skett på marknadsmässiga grunder av marknadens aktörer.

MP erkänner efter sju år
Lorentz Tovatt december 2020.
Lorentz Tovatt december 2021.

Nu låter det annorlunda. Flera partitoppar har uttalat sig i media och slagit sig för bröstet om hur de på olika sätt satt krokben för kärnkraften i Sverige. Det har handlat om allt från byte av Vattenfalls styrelse, informell styrning av Vattenfall och ekonomiska pålagor för att göra det svårt för kärnkraften. En av dem är Lorentz Tovatt. Han är riksdagsledamot för MP och är partiets klimat- och energipolitisk talesperson. För ett år sedan twittrade Tovatt att regeringen inte haft något med avvecklingen av kärnkraft att göra. Ett år senare är tongångarna annorlunda.

För några dagar sedan tog han och MP credd för nedläggningen av kärnkraften i Sverige. Expressens ledarsida har kartlagt alla gånger S och MP satt krokben för kärnkraften och därmed orsakat avvecklingen. Expressens Anna Dahlberg lyfter även fram att regeringen genom informell styrning av Vattenfall satt stopp för kärnkraften.

Vattenfall fick avbryta planer på ny kärnkraft

Flera medier har på senare tid uppmärksammat att statliga Vattenfall hade planer på ny kärnkraft i Sverige. Maktskiftet 2014 och uppgörelsen mellan S och MP satte stopp för planerna. Uppgörelsen kritiserades av Vattenfalls dåvarande VD Magnus Hall. Han fick i sin tur utstå hård kritik och ombads följa ägarens (läs: regeringens) nya linje om kärnkraften.

Regeringen fattar kollektiva beslut

I Sverige måste regeringen fatta kollektiva beslut. Det innebär att alla ministrar i S/MP-regeringen bär lika stort ansvar för att sätta krokben för ny kärnkraft i Sverige. Om allt från ekonomiska pålagor, informell styrning av Vattenfall och byte av styrelseledamöter för att röka ut kärnkraftsförespråkarna. Aida Hadzialic var vid tillfället minister i regeringen som fattade besluten för att sätta krokben för kärnkraften i Sverige.

Foto: Vattenfall.

Relaterade nyheter