Fackföreningsrörelsen kräver att permitteringsstödet förlängs, rapporterar tidningen Dagens Industri.

Det statliga permitteringsstödet som ska förhindra människor från att bli varslade borde förlängas, säger en samlad fackföreningsrörelse till regeringen. Om inte stödet förlängs riskerar många anställda att bli varslade.

”Vi ser fortfarande att företag absolut behöver korttidspermitteringar och det är fortfarande så att folk förlorar arbetet och blir varslade”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Hon får även medhåll från Sacos ordförande Göran Arrius.

”Det finns mycket som talar för att vi skulle behöva ha en förlängning av permitteringsersättningen så att vi inte står med nedlagda fabriker eller personal som måste återanställas. Jag tror att den ekonomiska krisen blir långvarig”, säger Göran Arrius till tidningen dagens Industri.

En arbetsgivare kan få permitteringsstöd i sex månader, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre månader. IF Metalls ordförande Marie Nilsson vill att det blir möjligt för företag att använda systemet med korttidspermitteringar in i 2021, men säger samtidigt till TT att det finns en gräns för hur mycket pengar staten kan skjuta in till stödet.

Finansministern har tagit semester

Finansminister Magdalena Andersson har inte gett ett besked om huruvida systemet med korttidspermitteringar kommer att förlängas eller inte. Enligt Karolina Skog (MP) kommer regeringen troligen inte att komma med några nya besked. Till DI säger hon att Magdalena Andersson och tjänstemännen behöver sommarledighet.

Moderaterna: Regeringen kan inte ta semester under en kris

Moderaternas Elisabeth Svantesson är kritisk mot att regeringen inte kan ge besked om stödet skall förlängas eller inte. Samt, är kritisk till att regeringen inte presenterar ett krispaket till enskilda näringsidkare.

Krisen har är inte över, den har inte tagit semester men det framstår som att regeringen har gjort det. Mitt besked, som vice ordförande i Finansutskottet, är att riksdagen på mycket snabb tid kan behandla besked om stödpaketen från regeringen, bara vi får möjligheten, säger Elisabeth Svantesson, till sajten fplus.

Arbetslösheten är redan hög

08-Nytt har tidigare skrivit om arbetslösheten. Den har ökat med 130 000 personer under ett år. Antalet arbetslösa i Stockholms län är 107 870. En ökning med nära 40 000 personer jämfört med samma månad förra året. Över en miljon svenskar är arbetslösa eller korttidspermitterade.

Foto: Axel Adolfsson