Solna har för trettonde året i rad korats till Sveriges företagsvänligaste kommun, enligt Svenskt Näringslivs senaste enkät angående företagsklimatet i landets kommuner.

I går publicerade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking över företagsklimatet i Sverige. Endast två kommuner är med på Topp 10-listan nationellt, det är Solna och Danderyd. Solna toppar listan för trettonde året i rad.

Att jobba med näringslivsklimat och främja tillväxt är viktigt för att bryta utanförskap och därmed säkra pengar till välfärden. Företag skapar arbetstillfällen och tillväxt, vilket i sin tur ger skatteintäkter till staden, skriver Pehr Granfalk (M) kommunstyrelsens ordförande i Solna.

De stora klättrarna

Värmdö och Lidingö är kommunerna i Stockholms län som klättrat flest placeringar sedan förra året. När det gäller Lidingö har sammanlagt 154 företag i kommunen medverkat med sina synpunkter. Det sammanfattande omdömet visar att Lidingö tar ett stort kliv, från plats 55 till 15. Jag är stolt över stadens nära samarbete med Lidingös företagare och så klart blir jag mycket glad av den fina rankingplaceringen. Speciellt glad blir jag av att kommunpolitikernas attityder till företagande förbättras 137 placeringar. Företag bygger Sveriges välstånd och rankingen ger oss bekräftelse på att vi är på rätt väg här på Lidingö, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ranking över de mest företagsamma kommunerna i Stockholms län

  1. Solna
  2. Danderyd
  3. Sollentuna
  4. Upplands-Bro
  5. Lidingö
  6. Upplands Väsby
  7. Sundbyberg
  8. Täby
  9. Österåker
  10. Salem
  11. Sigtuna
  12. Nacka
  13. Stockholm
  14. Tyresö
  15. Nykvarn
  16. Vallentuna
  17. Järfälla
  18. Värmdö
  19. Haninge
  20. Huddinge
  21. Ekerö
  22. Botkyrka
  23. Norrtälje
  24. Vaxholm
  25. Nynäshamn
  26. Södertälje
Om rankingen

Enligt Svenskt Näringsliv baseras rankningen till två tredjedelar på företagets enkätsvar och till en tredjedel på statistiska faktorer med data från SCB och UC. Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen utgör en tredjedel av rankingen.

Ett nytt inslag i rankingen sedan förra året är en alternativ kommungruppsindelning. Den är hämtad från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och underlättar jämförelser mellan kommuner som grupperats enligt vissa kriterier.