Coronakrisen har blivit en ekonomisk kris för landets företag. Hotell- och restaurang är en bransch som drabbats hårt. 08-nytt har intervjuat Jonas Siljhammar, VD för VISITA.

Hur allvarligt bedömer du att läget för besöksnäringen i Stockholms
län är just nu?

Den näring som är bäst på att skapa jobb för unga och utrikes födda befinner sig just nu i en stor kris. Från 90 procents beläggning på hotellen i Stockholm för ett år sedan, idag står 9 av 10 hotellrum i Stockholm tomma och restaurangerna kämpar för sin överlevnad. Det är en mardröm.

Bild: Jonas Siljhammar. Visita.


Både regering och opposition har lanserat ett antal olika förslag för att mildra de ekonomiska effekterna av krisen. På vilket sätt kan kommunpolitiker hjälpa till i denna situation?

Vi har tagit fram en checklista för kommunpolitiker över hela landet med sex sätt att hjälpa företagen i en akut likviditetskris och brist på gäster:

  • Inför stopp för uttag från företag av ex tillsynsavgifter
  • Återbetala avgifter för 2020 som företag debiterats
  • Låt restaurangernas uteserveringar öppna tidigare och stänga senare + var generös med serveringstider och uteserveringarnas ytor
  • Korta betaltiden till företag som levererar till kommunen
  • Skjut upp evenemang i stället för att avboka
  • Säkerställ tydlig, uppdaterad och tillgänglig information

På vilket sätt arbetar ni för att få ut information till era era medlemmar om hur de ska gå tillväga för att inte ta alltför stor ekonomisk skada med anledning av Coronakrisen?

Under den senaste veckan har våra jurister besvarat närmare 3000 samtal från våra medlemmar om hur de ska gå tillväga i detta akuta läge. För våra medlemmar handlar det om att snabbt få ner sina fasta kostnader i form av exempelvis hyra och personal för att inte gå i konkurs. Korttidspermitteringarna är bra men inte en tillräcklig – eller tillräckligt snabb – insats.

Efter veckan som gått är 11 000 anställda är varslade och ytterligare 2500 väntas i närtid. Till dessa tillkommer minst 13 000 extra- och visstidsanställda som fått lämna sina jobb och siffrorna ökar varje timme. Politikerna måste agera NU!

Finns det något som enskilda kan göra för att hjälpa besöksnäringen i
det här läget?

Allt stöd är värdefullt! Vill man inte övernatta på hotell eller äta ute är att köpa presentkort eller take away en utomordentligt god idé.