När LO sålde ett hotellkomplex på italienska kusten var det italiensk maffia som stod för notan. Dessutom till ett kraftigt underpris. Det avslöjar tidningen Fokus.

På 1960-talet köpte fackförbundet LO två semesterkomplex utanför Neapel i Italien. Dit skulle medlemmar kunna resa till ett förmånligt pris. Men ekonomin led och 2014 var det dags för försäljning av La Serra-komplexet.

Undervärderad affär

Försäljningen var en usel affär. ”Oberoende värderare uppskattade värdet till 140 miljoner kronor. LO sålde för 4,1 miljoner,” uppger Fokus i sitt avslöjande.

Affärens fick även polis och rättsväsende att undersöka saken närmare.

Maffia-kopplad köpare

Efter försäljningen anade polis och rättsväsende att det var något lurt med affären. Köparen, en 40-årig italiensk affärsman, hade dessutom kopplingar till den napolitanska maffian, Camorran.

”Det handlar om en semesterby med 220 villor som sålts för 400 000 euro. Värdet borde vara 14 miljoner euro. Då står det klart att det ligger en kriminell organisation bakom,” berättade kammaråklagaren Domenico Musto 2018 när affären hamnade i strålkastarljuset.

Långa rättsprocesser

Trots att man uppdagade oegentligheter kring affären 2018 har den nu hamnat i strålkastarljuset igen. Förra veckan beslagtog allmänna åklagaren La Serra-komplexet.

Falska tekniska rapporter med syfte att underskatta värdet på turistanläggningen och genom att använda illegala pengar för att försäkra sig om affären är anledningarna till beslagtagandet.

Såhär skriver Fokus:

”I förundersökningen framkommer att köparen inte bara betalade ett pris som var en bråkdel av marknadsvärdet. Han misstänks också ha gjort affären med illegala pengar och på ett illegalt sätt. Enligt åklagaren finansierades affären genom att köparen sålde tomter inne på anläggningen innan han ens ägde den.”

LO duckar från ansvar

På LO lägger man locket på efter affären och låtsas om att den aldrig hänt. Men tidningen Fokus ifrågasätter ansvaret.

Redan ett år innan affären dök flera personer upp som menade att de hade köpt hus på området. Men platschefen bad bara personalen säga att det inte stämde. Att andra ansvariga, så som styrelseledamöter eller vd, kan man också anse högst märkligt.

Till slut gick försäljningen igenom av moderbolaget Riva del Soles vd Carluccio Castelli. I fullmakten från hotellets styrelse fick han närmast full frihet att genomföra försäljningen. I samma fullmakt står också att han aldrig i efterhand kan ”åberopas några brister.”

Än idag är Castelli vd för Riva del Soles. Därmed kan man dra slutsatsen att förtroendet för honom finns kvar.

Relaterade nyheter