Den stora landsbygdsatsningen består av gamla pengar. Sifferexercis och överdrifter brukar man ta till när själva policyn inte räcker, skriver kritiker.

Budgetsäsongen är igång och om några veckor kommer regeringen att lämna hela budgeten för 2022 på riksdagens bord. Igår presenterade den socialdemokratiskt ledda regeringen sin satsning på landsbygden. 5,7 miljarder kronor till landsbygden nästa år är budskapet. Något som ett flertal medier snappade upp i sina sändningar.

Hela satsningen består av nästan gamla pengar

En granskning av regeringens presentation visar att en stor del av regeringens pengar är gamla pengar som redan finns i systemet och av EU-medel. I själva verket är det enbart 500 miljoner kronor som är ”nya” pengar i regeringens förslag.

Så här har det låtit i många år. Ministrar adderar tidigare beslutade utgiftsökningar med nya eller så sammanräknas kommande års anslag till en enda summa, för att den ska framstå som större, skriver Martin Tuunström som är politisk chefredaktör på tidningen Barometern. Sifferexercis och överdrifter brukar man ta till när själva policyn inte räcker till, avslutar han.

Även Aida Hadzialic trixar med budgetsatsningarna

Det här är inte första gången som Socialdemokraterna trixar med budgetsatsningar. Förra året avslöjade 08-nytt att Socialdemokraternas pengar till vården i Stockholm saknade finansiering. De 500 miljoner kronorna som vill flytta från vårdcentralerna i Stockholms län till sjukhusen saknas.

Relaterade nyheter

S vårdlöfte saknar pengar.

Foto: 26 aug. Screenshot. Finansminister Magdalena Andersson presenterar reformutrymmet