Socialdemokraternas förkärlek för omotiverade skattehöjningar och ineffektiva skatter är ingen nyhet.

Under den senaste mandatperioden har regeringen infört hela 46 nya skatter. Nu hotas svenskarnas plånböcker av ytterligare skatter. Socialdemokraterna har under sin tid i regeringen infört oräkneliga skatter och skattehöjningar. Trots att skattekassan borde vara fylld till bredden för länge sedan verkar mer pengar från skattebetalarna vara det enda svaret så fort regeringen ställs inför en ny utmaning. Detta såg vi inte minst efter Rysslands olagliga invasion av Ukraina då Socialdemokraternas, närmast reflexmässiga första reaktion, blev förslaget om införandet av ytterligare en skatt – beredskapsskatten. Än så länge har riksdagen kunnat hindra införandet av skatten som skulle innebära att regeringen satsning på Försvarsmakten helt skulle finansieras av skattebetalarna trots att vi idag har en lång rad ineffektiva skattesatsningar varifrån pengarna i stället skulle kunnat tas.

Plastpåseskatten – ett klimathot

Ett sådant exempel är plastpåseskatten som gång på gång har kritiserats, inte bara för att vara ineffektiv utan också för att vara direkt kontraproduktiv. Kritiken har bland annat kommit från Livmedelstillverkarna som menar att miljöbelastningen har ökat sedan införandet av plastpåseskatten. – En pappkasse är 43 gånger mer miljöbelastande i sin livscykel och en bomullspåse behöver användas 20 000 gånger för att komma ner i samma miljöbelastning som en engångsplastpåse, har Per Bygdeson, vd för Livsmedelstillverkarna tidigare sagt.

Hotas av ytterligare skattehöjningar

Men Socialdemokraternas önskan om att detaljstyra skattebetalarnas plånböcker stannar inte där. Trots att skatter som plastpåseskatten, som kritiseras av flertalet experter på ämnet, fortfarande finns kvar vill Socialdemokraterna nu införa en lång lista med ytterligare skatter. Får Socialdemokraterna bestämma kan såväl ett återinförande av fastighetsskatten som kommunalskatt och bankskatt att bli en verklighet. Detta innebär ett dråpslag för alla svenskar som äger sin egen bostad. Bland annat skulle bankskatten leda till 1 557 kronor extra i ränta per lånad miljon. Därtill kan fastighetsskatten för en vanlig lägenhet innebära skattehöjningar om över 30 000 kronor per år.

Foto: Montage med Magdalena Andersson och tidigare statsminister Stefan Löfven