SR Kaliber avslöjar att regeringen vilseleder allmänheten om den havsbaserade vindkraften.

Förra veckan rapporterade 08-nytt om SR Kalibers avslöjande att regeringen vid ett flertalet tillfällen ljugit om orsakerna bakom de höjda elpriserna i Sverige. I samma inslag avslöjade Kaliber att regeringen även ljugit om när den havsbaserade vindkraften kan vara igång i Sverige.

Minister KU-anmäls

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) har vid flera tillfällen sagt att vindkraftverken kan göra skillnad på elpriserna i framför allt södra Sverige nom två år, men såväl Svenska Kraftnät som Svensk Vindenergi tror att det kommer dröja betydligt längre än så. Enligt Svenska Kraftnät kan det bli aktuellt om 8-10 år. Tidningen Ny-teknik hade en notis om detta förra året. Frågan om regeringens verklighetstrix har nu blivit en fråga för riksdagen, där bland annat Moderaterna via Carl-Oskar Bolin nu lämnat in en KU-anmälan.

Denna lögn är en bärande del av socialdemokratins krampaktiga nej till ny kärnkraft och måste nu för saklighetens skull få ett slut. Ett statsråd får inte vilseleda allmänheten, skriver Bohlin i en lång twittertråd.

Relaterade nyheter

Foto: Screenshot SVT Aktuellt 1 december 2021.