Nu tar Stockholm stad i med hårdhandskarna för att få fler restauranger och barer att följa regler för att minska smittspridningen.

Trots att reglerna för att minska risken för smittspridning på restauranger och barer gällt i ett halvår får mer än en tredjedel av krogarna i Stockholm nedslag på brister vid kontroller.

Alla har inte förstått och vi behöver fortfarande vara ute och göra kontrollerna, säger Kristine Fornander på Livsmedelskontrollen i Stockholm till TT.

När inspektionerna inleddes låg ansvaret på regionernas smittskydd, som vid anmärkning kunde besluta om att krogar skulle stängas tills felaktigheterna rättats till. Det som inspektörerna från Stockholm stad oftast slår ned på är att restauranger och barer har för trångt mellan sällskapen.

Nu tar staden i med hårdhandskarna

För att minska slarvet kommer hoppas Stockholm stad att ett vite på 25 000 kronor per vecka ska få oskötsamma krogar att skärpa sig. Kommunen kan fortfarande stänga verksamheter, men Kristine Fornander tror att föreläggande med vite är mer effektivt för att få krogar att åtgärda problem.