S-regeringen har övergivit stockholmarna och har misslyckats med att upprätthålla inre säkerhet, lag och ordning.

Skjutningarna och antalet avlidna är på all time high enligt polisens senaste statistik. Antalet avlidna hittills i år är uppe i 27 personer och totalt har 133 skjutningar ägt rum i Sverige under årets fyra första månader. Samtidigt har antalet poliser i Stockholm minskat.

Förslag om en trygghetsmiljard

Moderaterna i Region Stockholm utlovar nu en trygghetsmiljard under nästa mandatperiod för att öka tryggheten och ge polis och rättsväsende fler verktyg för att lösa upp fler brott. Det säger Irene Svenonius (M) finansregionråd i en stor intervju i DN. I paketet ingår trygghetskameror, fler ordningsvakter och starkare skydd inom sjukvården.

När trygghetskamerorna infördes i kollektivtrafiken minskade brottsligheten med 25 procent. Nu vill Moderaterna gå vidare genom att utöka antalet kameror med 1800 samt införa fler live-kameror i ambulanser och vid särskilda hot spots.

Flera medier har under de senaste åren vittnat om en otrygg vardag. Mycket kopplat till gängskjutningar och annan våld. I trygghetsmiljarden ingår starkare skalskydd genom exempelvis möjlighet för akutmottagningarna att införa slussar med dubbla dörrar i passagen in till akutmottagningarna.

Ska inte ersätta staten

Region Stockholm kan och ska inte ersätta statens våldsmonopol. Vi kan inte ta över polisens uppgifter. Dock är situationen så pass allvarlig att vi anser att regionen behöver ta ett ökat ansvar för tryggheten i och runt våra samhällsviktiga verksamheter kollektivtrafik och sjukvård när S-regeringen inte levererar. Därför går vi till val på en trygghetsmiljard, säger M i Region Stockholm i en kommentar till 08-nytt.

Vill fortsätta öka antalet vårdplatser

08-nytt har tidigare rapporterat om att antalet vårdplatser ökat under de senaste fyra åren. Bara på Karolinska har antalet vårdplatser ökat med 11 procent. Nu vill M gå vidare och öka antalet platser med ytterligare 200 platser inom akutvården.

Relaterade nyheter