Enligt Brottsförebyggande rådet har antalet sprängningar, skjutningar och rån ökat i Stockholm. I en intervju med DN kräver M-företrädarna Johan Forssell och Anna König Jerlmyr ansvar av regeringen och fler poliser i Stockholms län. 

– Det är anmärkningsvärt att antalet poliser är färre i Stockholm än för fem år sedan. Det tror jag inte att gemene man känner till. Oavsett vad man tittar på när det gäller allvarligt brottslighet så har det gått åt fel håll. Det tycker jag är väldigt olyckligt, säger Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson till DN.

Samtidigt som antalet poliser är färre ökar den grova brottsligheten. Det visar aktuell statistik från Brå. Under 2015 skedde 97 stycken skjutningar i länet och under förra året 147 stycken. 23 personer dog till följd av skjutningarna. Andra siffror styrker denna dystra trend. Antalet sprängningar har ökat med nästan dubbelt så många sedan 2018 och ungdomsrånen har eskalerat – 182 procent. 

För att vända utvecklingen kräver Moderaterna krafttag och fler poliser till huvudstadsregionen. 

– När vi ser att brottsligheten ökar så ökar också belastningen på polisen. Det är märkligt att regeringen gång på gång väljer att förstärka i exempelvis Malmö. Men vi har inte sett en liknande kraftsamling till Stockholm, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd Stockholms stad till DN.