Från nationellt program till ytterligare en nationell samordnare där ansvaret dumpas på kommunerna.

Skjutningarna ligger kvar på en hög nivå vilket 08-nytt skrivit om flera gånger tidigare. Regeringen har vid ett flertal tillfällen meddelat att ett nationellt avhopparprogram ska tas fram för att hjälpa personer att lämna det kriminella livet bakom sig och långsiktigt förebygga mot gängkriminaliteten och dess negativa konsekvenser. Beskedet välkomnades av flera kommuner och andra aktörer.

Det finns flera fungerande verksamheter i landet redan idag, men stödet till avhoppare behöver bli mer effektivt och samordnat på nationell nivå, sa justitieminister Morgan Johansson till SVT i förra året.

Socialdemokraterna gör plötsligt en u-sväng

Men det blir inget nationellt avhopparprogram. I förra veckan meddelade regeringen att ansvaret istället kommer att dumpas på kommunerna och att staten kommer att bistå med genom en nationell samordnare och lite statsbidrag.

Staten kan inte lösa alla problem åt kommunerna. Det måste finnas ett eget driv från de kommuner och de kommunpolitiker som styr i kommunerna. Där det finns ett engagemang, där händer det saker, sa justitieminister Morgan Johansson i Aktuellt i förra veckan. Därmed gör regeringen en U-sväng i frågan.

Kritiken: Det behövs ett nationellt ansvar.

Justitieministerns nya besked har fått Moderaterna att reagera med häpnad. Moderaternas Johan Forsell säger till SVT att det är staten som måste ansvara för ett nationellt avhopparprogram.

Problemen med gängkriminalitet har vuxit sig så stora i Sverige att det behövs ett nationellt ansvarstagande. Man kan inte lämna detta i händerna på fritidsledare och fritidspolitiker på lokal nivå, utan staten måste stiga fram och både ordna finansiering och en modell som fungerar så att man inte jobbar på flera olika sätt, säger Forsell till SVT.

Foto: Screenshot SVT Agenda.

Relaterade nyheter