I veckan infördes nya lokala råd och restriktioner för Stockholms län. Bakgrunden är den ökade smittspridningen av Covid-19 i länet. I korthet går de ut på att undvika alla inomhusmiljöer där man träffar andra och bara umgås med de man bor med.

Allmänna sammankomster

I länet kommer inte evenemang med fler än 50 personer vara tillåtna, efter beslut av Länsstyrelsen i Stockholm. Detta gäller fram till och med den 19 november och kan förlängas.

Badhus

De flesta badhus håller öppet, men kan stänga ned ifall invånarna inte följer råden.

Idrott

Vuxna ska avstå idrottsträning, matcher, tävlingar och gym. Gym är dock inte stängda även om alla i Stockholm avråds från att gå på gym. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Shopping och nöjen

Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Köp take-away om du vill äta mat ute på restaurang eller sitt inte onödigt länge.

Kollektivtrafik

Undvik att åka kollektivtrafik i onödan. Prioritering är för de som måste åka kollektivtrafik till och från jobbet, samt de som behöver uppsöka vård.

Vad ska arbetsgivare tänka på?

Arbetsgivare bör vidta åtgärder genom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Källa: Region Stockholm, Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen i Stockholm.