Men enligt Inrikesminister Mikael Damberg så har regeringen känt till detta i flera år.

Under förmiddagen höll Stefan Löfven och Annie Lööf pressträff om fördelning av pengar till kommuner och regioner nästa år. Men frågorna från journalisterna handlade nästan uteslutet om klanfamiljerna som är en motor bakom gängkriminaliteten i Sverige.

Polischefen: ”40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige”

Medias intresse att veta hur regeringen och samarbetspartierna tänker agera emot klanfamiljerna fick nytändning i helgen efter biträdande rikspolischef Mats Löfving medverkan i Ekots lördagsintervju. I lördags sa Löfving att det i dag finns 40 släktbaserade kriminella nätverk, samt att diskussinen om integration kan vara naiv.

– De här klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar. Och det gör man på narkotikabrott, våldsbrott, utpressning, sa han under intervjun i Ekots lördagsintervju.

Åsikter om vad regeringen har haft för information går isär

Under dagens pressträff sa statsminister Stefan Löfven att han fick kännedom om de 40 klanfamiljerna som ägnar sig åt grov gängbrottslighet under helgen i samband med Mats Löfvings medverkan i lördagsintervjun.

Den uppgiften hörde jag i samband med lördagsintervjun. Vi vet att vi har ett antal gängkriminella. Hur många de är ska jag låta vara osagt, sa Stefan Löfven under pressträffen.

Men under P1-Morgon sa inrikesminister Mikael Damberg att regeringen känt till förhållandet med klanbaserad brottslighet i flera år. Vilket går emot när statsministern fick kännedom.

För mig är det inte en ny bild, men jag tror att det för många som inte följer debatten varje dag så tror jag att det kan varit ett nytt inslag i analysen, sa inrikesminister Mikael Damberg.