Regeringen tycker att för många är obehöriga till gymnasiet. Kritiker menar att det skickar en destruktiv signal.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) öppnar för att sänka tröskeln till gymnasieskolan, skriver TT. Orsaken är att regeringen vill komma åt problemet med att alldeles för många elever blir underkända i grundskolan. Ungefär 14 procent, 16100 elever gick ut nian i våras utan att vara behöriga till gymnasiet. Regeringen tänker därför utreda behörighetsgränsen för gymnasiestudier.

– Jag vill ha en skola där utslagningen inte är stor, men också en skola med klara och tydliga krav på eleverna, säger Anna Ekström (S) utbildningsminister till TT.

Kritik: Skickar en destruktiv signal

Fredrik Malm, utbildningspolitisk talesperson för Liberalerna menar att förslaget skickar en destruktiv signal till landets elever. Vill man på allvar komma åt problemen med så många elever som går ut grundskolan med ofullständiga betyg, så är lösningen inte att sänka trösklarna till gymnasiet för elever som inte klarar av kunskapsmålen, skriver Gulan Avci riksdagsledamot för Liberalerna. Liberalernas skolpolitiska expert är också kritisk. Anna Ekström kanske har en poäng. Slopar man kunskapskraven har vi ju helt plötsligt inga skolor med låga resultat. Magi, skriver han på Twitter.

Relaterade nyheter

Foto: Screenshot från när Anna Ekström tar emot läromedelsutredningen 17 aug 2021.