Den värsta sommarperioden sedan statistiken startades. Samtidigt bråkar ansvarig minister Morgan Johansson med journalister och ledarskribenter på Twitter om andra frågor.

Värsta sommarperioden hittills

Skjutningarna och gängkriminaliteten har inte tagit paus under pandemin och efter alla insatser av fransk, amerikansk och svensk polis. Ny statistik från Polismyndigheten visar att antalet skjutningar i Sverige fortfarande ligger på en hög nivå. Årets sommarperiod har varit den mörkaste när det gäller skjutningar sedan polisen började publicera statistik på sin hemsida. Totalt har det varit 102 skjutningar vilket är all time high för månaderna maj, juni och juli.

Mörk augustistart

Under tisdagen har flera medier rapporterat om ytterligare en allvarlig händelse i Kristianstad. Tre personer, två män och en kvinna, vårdas med allvarliga skador efter en skottlossning. Igår avlossade flera skott mot en bil i Upplands-Bro. Enligt uppgifter till tidningen Aftonbladet fanns en man, en kvinna och ett spädbarn i den utsatta bilen.

Minister i twitterbråk

Morgan Johansson som är ansvarig minister har ägnat de senaste dagarna åt att bråka med journalister och ledarskribenter på Twitter, istället för att adressera den negativa utvecklingen. Något som Paulina Neuding journalist plockade upp på SvD för några dagar sedan. Vilket fick ministern att i sin tur ge sig på Neudings bakgrund genom att anklaga henne för att vara ”överklass”.

Skärpta straff och föräldraransvar

Vi har intervjuat Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson om gängkriminaliteten i Sverige och ställt frågor om vilka åtgärder han vill se för att trycka tillbaka gängen. Han vill bland annat se skärpta straff, nya verktyg till polisen och andra myndigheter, samt ett tydligare föräldraransvar.

Vad är det mest akuta som behövs för att bryta gängkriminaliteten i Sverige på kort sikt?

Mest akut är att ge polis och åklagare bättre möjligheter att kunna avlyssna gängens kommunikation. Det är orimligt att vi ska vara utelämnade till vad andra länder ger oss för information. Svensk lagstiftning måste moderniseras och på ett helt annat sätt än idag möjliggöra så kallad proaktiv avlyssning av gängkriminella.

Du brukar tala om att polisen behöver nya verktyg för att komma åt de gängkriminella. Vilka verktyg är det och på vilket sätt skulle de hjälpa?

Avlyssningen är en viktig sak. Vi behöver göra en större översyn av straffen. Idag vittnar många poliser om hur samma gängkriminella grips gång på gång eftersom straffen är alldeles för tandlösa, även för allvarliga brott. Jag efterlyser ett perspektivskifte där allmänheten skyddas från personer som är rent samhällsfarliga.

Många pratar om att det är viktigt att minska nyrekryteringen till gängen för att minska antalet skjutningar i Sverige. Hur ser det ut i Moderaternas verktygslåda på den fronten?

Det viktigaste vi kan göra för att minska nyrekryteringen är att lagföra gängledarna och döma dem till stränga straff. Då minskar möjligheterna för gängen att kunna rekrytera nya personer. Vi behöver också ställa om socialtjänsten och se till att personer i riskzonen för kriminalitet får tidiga och tydliga insatser på ett helt annat sätt än idag. Jag efterlyser också ett större föräldraansvar.

Fakta antal skjutningar januari – juli

2017: 180.
2018: 164.
2019: 182.
2020: 208.
2021: 180.

Källa: Polisen.

Relaterade nyheter