Skandalerna runt Sigtunas fd kommunstyrelseordförande Anders Sandén (S) slutade inte efter avgången 2012. 08-nytt har gjort en sammanställning av några tvivelaktiga affärer han varit med om sedan dess.

I förra veckan uppmärksammade SVT:s Uppdrag granskning att Byggbolaget Peab och att Socialdemokraterna i Sigtuna kommun hade ett nära samarbete inför riksdagsvalet 2010. Något som 08-nytt rapporterade om i samband med när programmet sändes. 08-nytt kan i dag avslöja att Anders Sandén även efter tiden i Sigtuna varit delaktig i många skandaler.

Lotteriskandalen

Den allra mest uppmärksammade skandalen är den om att Socialdemokraterna genom offensiv marknadsföring sålt lotter på kredit till redan skuldsatta. Samt att 8 000 personer drivits till Kronofogden av Socialdemokraterna för att de inte betalat sina lotter. DN kunde avslöja att en stor del av de skuldsatta är pensionärer födda på 1940- och 50-talet, samt att pensinärerna funnits i Kronofogdens register under många år. Anders Sandén (då Johansson) var VD för Kombispel under perioden 2012-2017.

Reklamskandalen

GP uppmärksammade att Socialdemokraterna fuskat i försäljningen av sina mångmiljonlotterier. 2016 genomfördes en reklamkampanj. Den bestod av annonser i tidningar och även adresserade reklamutskick. Det gemensamma för reklammaterialet var att det inte framgick att lotteriernas överskott gick till Socialdemokraterna och till partiets ungdomsförbund SSU. Vilket är i direkt strid med villkoret för lotterierna.

Rekryteringsskandalen

Förra året utsågs Anders Sundén kommundirektör i Åmåls kommun. Men, kommun kan ha brutit mot lagen vid tillsättningen. Socialdemokraten Michael Karlsson hade enligt anmälan till Förvaltningsrätten på egen hand satt sig ner med kommunens personalchef och påbörjat rekryteringsprocessen. Enligt kommunallagen ska hela kommunstyrelsen vara med och anställa ny kommundirektör.

Glashusskandalen

För några veckor sedan uppmärksammade SVT Väst att Anders Sandén personligen tagit strid för ett företag som äger fyra glashus i Åmåls kommun trots ett domstolsbeslut om att glashusen skall tas bort. Ett tilltag som väckt kritik. Bakgrunden är att fem glashus byggdes på ön Henriksholm i Åmåls kommun inom strandskyddat område 2017. Åmåls kommun gav inledningsvis inte strandskyddsdispens till glashusen. Ett sådant beslut fattades långt efter. När länsstyrelsen prövade ärendet kom de fram till att kommunens dispens var ogiltig, för fyra av de fem husen och att glashusen skulle tas bort. Beslutet överklagades, men mark- och miljödomstolen, liksom överdomstolen, kom till samma slutsats. Men, kommunen har via kommundirektören Anders Sundén obstruerat domslutet genom att personligen ta strid för företagen som äger glashusen.

Foto: SVT Uppdrag granskning och SVT:s Agenda 22 januari 2012.