Samhällets samlade insatser måste fokusera på gängen och inte individerna, säger professor i straffrätt vid City University i New York.

Polistätheten i Stockholm har minskat

Det har förekommit skottlossningar på fyra olika platser i Stockholm under natten rapporterar flera medier. Två personer är allvarligt skadade och vårdas på sjukhus för livshotande skador. Polisen skriver i ett pressmeddelande att händelserna inte är kopplade till varandra. Stockholm stad har vuxit med över 50 000 invånare sedan 2015. Antalet poliser har inte hängt med i befolkningstillväxten. Om tilldelningen från staten följt resten av landet hade staden haft minst ytterligare 500 poliser i tjänst.

Amerikansk professor: Våldet är nästan alltid personligt

Igår kväll sände SVT Agenda det andra avsnittet för säsongen. Kvällen ägnades uteslutande åt den utbredda gängbrottsligheten och att antalet skjutningar fortfarande är på en hög nivå. Inrikesminister Mikael Damberg (S) deltog. Medverkade gjorde även David Kennedy. Han är kriminolog och professor i straffrätt vid City University i New York. På fråga om våldet handlar om fattigdom svarar Kennedy att nästan ingen av de som är fattiga blir en del av våldsproblematiken. Våldet är nästan alltid personligt och Samhällets samlade insatser måste fokusera på gängen och inte individerna sa han under intervjun.

Foto: Screenshot SVT Agenda.

Relaterade nyheter