Nacka kommun vill stötta restaurangnäringen ytterligare under coronakrisen. Nu vill kommunen tillåta hemkörning av vin och öl i samband med matleverans.

Beslutet fattades av kommunen i onsdags. Det möjliggörs genom så kallad ”mikrocatering” för slutna sällskap. Restauranger som i dag har ett vanligt cateringtillstånd gör då en enkel digital anmälan till kommunen när de också vill leverera alkoholhaltiga drycker.

– Restaurangbranschen är särskilt utsatt just nu och politiken ska inte stå i vägen för deras överlevnad. Därför är det roligt att kunna möjliggöra för hemleverans av alkoholhaltiga drycker. Många äldre och andra riskgrupper sitter idag hemma och detta kan förhoppningsvis sätta lite guldkant på deras tillvaro samtidigt som det ger restaurangerna fler möjligheter att hålla igång sin verksamhet, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Restauranger som vill kunna leverera alkoholhaltiga drycker i samband med måltid behöver ha ett gällande cateringtillstånd. Därefter måste en anmälan göras om mikrocatering till slutet sällskap vid varje enskilt tillfälle. Den digitala anmälan görs smidigt och kostnadsfritt via kommunens hemsida.

Socialdemokraterna är kritiska

Khashayar Farmanbar (S) är kritisk mot beslutet och tycker att det är korkat. Han framhäver istället andra sätt för att stötta restaurangbranschen under coronakrisen.

– Vi har fått tydliga rapporter från kvinnojourer att våldet mot kvinnor och barn har ökat under den här perioden, samt att försäljningen på Systembolaget ökar. Då känns det här direkt korkat. Det stjälper mer. Sen är det högst oklart hur regeln om att den som säljer alkohol också ska vara med när flaskan öppnas och dricks ur, kan efterföljas.

– Vi socialdemokrater har en rad bättre förslag för att hjälpa restaurangnäringen. Som att erbjuda luncher för gymnasieelever, eller slippa avgift för att öppna uteserveringar, säger Khashayar Farmanbar