Gängkriminaliteten har inte pressats tillbaka trots löften och stora pressträffar från S-regeringen. I fredags sköts en man till döds i Malmö och en oskyldig kvinna skottskadades. Det innebär att fler personer har skjutits till döds under årets åtta första månader som under hela 2021. Utvecklingen fortsätter att gå åt helt fel håll. 08-nytt har vid ett flertal tillfällen under året summerat statistiken för året, som visar att den grova gängkriminaliteten inte pressats tillbaka.

S-regeringen har vid ett flertal tillfällen lovat att knäcka gängen. Under förra året gick Morgan Johansson och Mikael Damberg ut på ett flertal pressträffar och meddelade att utvecklingen var på väg åt rätt håll. Men det hela var en parantes. 2021 blev ytterligare ett mörkt år och krisen har förvärrats under 2022.

Straffbart att vara med i ett kriminellt gäng

För några dagar sedan presenterade Moderaterna ett antal förslag som partiet går till val på. Bland annat vill partiet att det ska bli straffbart att vara med i ett kriminellt gäng och vill dubbla straffen för gängkriminella. Partiet vill även ha en större översyn av brottsbalken med fokus på upprättelse för brottsoffren. Det finns även sedan tidigare ett paket presenterat om att arbeta förebyggande på en bred front för att minska nyrekryteringen till gängen.

Relaterade nyheter