Skjutningarna fortsätter i Sverige trots nya löften om att vända på varenda sten för att minska gängkriminaliteten.

Skjutningarna och gängkriminaliteten har inte tagit paus under pandemin. För ett år sedan höll regeringen flertalet pressträffar om att arbetet med att knäcka gängkriminaliteten gick åt rätt håll och att skjutningarna skulle minska. Bakgrunden var att 2020 var ett mycket mörkt år och experter gjorde analysen att regeringen behövde signalera en positiv nyhet. Regeringen meddelade redan 2017 att de höll på att knäcka gängbrottsligheten.

Skjutningarna fortsätter

Verkligheten är dock annorlunda. I dag rapporterar SvD att sju personer hittills skjutits ihjäl i Sverige. Det gör januari till den tredje dödligaste månaden sedan december 2019 – då tio personer sköts till döds, enligt polisens statistik. Detta trots att Magdalena Andersson och regeringen lovat att vända alla stenar för att minska skjutningarna. Antalet skjutningar under årets 15 dagar summeras till 14. Nästan en skjutning om dagen. Förra året rapporterades det in totalt 342 skjutningar, vilket är den näst högsta årssiffran sedan Polisen började föra statistik 2017.

Sverige i Europatopp

Sverige ligger sedan 2018 i topp bland Europas länder när det gäller dödsskjutningar, enligt en studie gjord av Brottsförebyggande rådet (BRÅ). En kraftig ökning av dödsskjutningar de senaste åren är den drivande faktorn.

– Sverige har flyttats från nästan botten av rangordningen i Europa till att hamna väldigt högt upp. Det är bara Kroatien som de sista fyra studerade åren har en högre nivå av dödligt skjutvapenvåld, sade utredaren Klara Hradilova Selin vid en pressträff när studien presenterades.

Relaterade nyheter