I dag bjöd inrikesminister Mikael Damberg in till en pressträff. Det är bara en detalj han glömde nämna. Han har hållit pressträff om samma sak två gånger tidigare.

Under helgen hittades två pojkar hittades skadade och avklädda på en kyrkogård i Solna. De misstänks ha blivit kidnappade, utsatta för våldtäkt, misshandlade och rånade.

Enligt uppgifter till SVT Stockholm ska de utsatta ungdomarna inte känna de misstänkta gärningsmännen utan har dragits in på kyrkogården och därefter knivhuggits i benen för att försvåra för brottsoffren att springa därifrån.

Gärningsmännen har en historia av kriminalitet

Enligt uppgifter till TT har de misstänkta männen i Solna en lång historia av kriminalitet och ungdomsbrott bakom sig. En av dem dömdes förra året för att som 15-åring ha slagit sönder fönster till en skola i ett försök att stjäla. Redan som tolvåring var han misstänkt för rån och misshandel och han omhändertogs då enligt LVU.

Den andre mannen, som är något år äldre än sin misstänkte medbrottsling, väntade på att avtjäna ett fängelsestraff på ett och ett halvt år för en mordbrand mot en bilfirma. Nu är han misstänkt för ännu ett grovt brott. Han har också dömts för stölder, trafik- och narkotikabrott sedan han var 16 år gammal.

Ytterligare en mörk vecka i Sverige

Händelsen i Solna är långt ifrån den enda. Igår rapporterade GP om att personer med anknytning till ett kriminellt närverk i Angered upprättat vägspärrar på olika håll i nordöstra Göteborg. Polisen kopplar det som sker till den upptrappade konflikten mellan kriminella. DN rapporterar om att en anställd på Lövgärdesskolan i Göteborg kidnappades under tisdagen, efter att ha slagit larm till polisen om att två förmodat beväpnade män befann sig vid skolan.

Gängbrottsligheten ökar trots regeringens insatser

08-nytt har tidigare rapporterat om08-nytt har tidigare rapporterat om att skjutningarna i Stockholms län är kvar på rekordnivåer. Polisens halvårsstatistik visar att skjutningar och skadade fortsätter att öka i Sverige. Antalet döda avlidna ligger på samma nivå som förgående år.

Regeringen kallade till pressträff i dag

Under en pressträff i dag meddelade inrikesminister Mikael Damberg att regeringen i en proposition kommer att föreslå straffskärpningar gällande innehav och smuggling av illegala vapen och explosiva varor. Syftet är att motarbeta gängbrottsligheten. Men, det är bara en detalj som regeringen glömt att nämna. Mikael Damberg har hållit pressträff om samma fråga två gånger tidigare. Första gången var 2 juli 2019 och andra gången 5 juni 2020.

Kritik mot regeringen

Moderaternas talesperson i rättsfrågor Johan Forssell riktar under kvällen skarp kritik mot regeringen. På Twitter skriver han att det antagligen blir ytterligare en pressträff när propositionen lämnar tryckeriet, samt att svensk rättspolitik behöver en nystart.

Regeringen försvarar sig

Regeringen tycker att Moderaternas kritik mot regeringen är innehållslös. Kan man inte kritisera regeringens straffskärpningar för vapenbrott så kan man alltid kritisera för att det kommuniceras, skriver Mikael Dambergs statssekreterare Oskar Magnusson (S) på Twitter.

Uppdatering: Granfalk ger inte mycket för regeringens förklaring

Kommunstyrelsens ordförande i Solna, Pehr Granfalk (M) är kritisk mot regeringens hantering. Det är svagt att som ansvarig minister att inte ha några nya skarpa förslag. Har man inget nytt att komma med kan man vara tyst. Detta är inte ett tillfälle som ges för att upprepa hur förträfflig man tycker regeringen man sitter i är. Hade Mikael Damberg sett problemen hade han föreslagit att införa ungdomshäkten och avskaffa straffrabatten helt för unga vuxna istället för vissa brott, skriver Pehr Granfalk till 08-nytt.

Foto: Mikael Damberg från dagens pressträff.