Framställer automatisk uppräkning på grund av inflation som satsningar.

Det är tajt i opinionen mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson och det kan få en och annan att försöka ta till olika kreativa grepp för att nå igenom bruset. Under de senaste dagarna har Socialdemokraterna tagit det till en ny nivå. Ni kanske har sett bilderna och uttalandena från olika statsråd om att regeringen höjer olika ersättningar som t.ex. studiemedlet, garantipensionen och taket i sjukpenningen höjs mellan 1000 kronor – 1700 kronor från och med 1 januari. Partiet framställer höjningarna som satsningar.

Men det är ingen satsning

Sanningen är att höjningarna inte är ”satsningar” utan automatiska uppräkningar som regleras av lagen, som varit oförändrad under många regeringar oavsett politisk färg. Höjningarna sker således automatiskt på grund av förändringar i allmänna prisläget och inflationen. Att inflationen nu ökar leder automatiskt till att förmånerna räknas upp automatiskt.

Kritik och satir

Det är många på internet som kritiserat och skämtar om S-regeringens försök att slira med sanningen. Nedan kan du ta del av ett axplock.

Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron
Lucas Ljungberg, arbetar för M i Europaparlamentet
Sofia Holmdahl, ordförande för SSCO Stockholms studentkårer
SSCO – Stockholms studentkårer
Martin Tunström, politisk chefredaktör på Barometern

Relaterade nyheter