Ett antal stora partidistrikt inom Socialdemokraterna har presenterat förslag på att återinföra den impopulära fastighetsskatten. Ett distrikt är Socialdemokraterna i Stockholm ledd av ministern Anders Ygeman.

08-nytt har tidigare skrivit om att det pågår samtal mellan regeringen och samarbetspartierna om en ny omfattande skattereform. Införandet av en ny fastighetsskatt eller kraftigt höjda avgifter ligger på förhandlingsbordet och finansminister Magdalena Andersson har i en debatt i riksdagen sagt att hon inte utesluter att återinföra den mycket impopulära fastighetsskatten.

Flertalet tunga distrikt inom Socialdemokraterna vill återinföra den mycket impopulära fastighetsskatten däribland Stockholm, Göteborg, Skåne och delar av S i Jönköping.

Gamla skatten avskaffades

Fastighetsskatten avskaffades 2008 och gjordes om till en kommunal fastighetsavgift med ett högsta takbelopp. Fastighetsavgiften från småhus inbringar idag större skatteintäkter till det offentliga än dess föregångare, cirka 17 miljarder 2019 jämfört med 13,2 miljarder 2007. Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker att dagens fastighetsskatt är orättvis och gynnar boende i t.ex. Stockholms län.

Moderaterna: Går inte att lita på S om fastighetsskatten

Socialdemokraterna försöker nu att möta den växande kritiken från bland annat Moderaterna och invånare i Stockholms län mot partiets tankar om en återinförd fastighetsskatt. Finansminister Magdalena Andersson gick ut sent i förra veckan och meddelade att det inte blir någon fastighetsskatt. Trots att hon tidigare sagt att hon inte utesluter en återinförd fastighetsskatt och tycker att skatten för boende i Stockholm är för låg. Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman säger till SvD att det inte går att lita på Magdalena Anderssons löften och säger att finansministern brutit andra löften i den ekonomiska politiken, bland annat när det gäller skatter och målet om EU:s lägsta arbetslöshet.

Läs mer om hur en återinförd fastighetsskatt skulle påverka din ekonomi här.