Fem kvinnor har dödats av män (några de haft en relation med) de senaste tre veckorna. Regeringen har bjudit in till samtal. Men, nu får regeringen kritik för att inte tagit frågorna på allvar.

De senaste dagarna har flera politiska partier krävt hårdare tag för att minska antalet kvinnor som drabbas av våld i nära relationer. Bakgrunden är flera uppmärksammade fall de senaste veckorna där män misstänks ha mördat en kvinna de har eller har haft en relation med. C-ledaren som är regeringsunderlag menar att hennes partiledarkollegor och samhället inte prioriterat frågan och säger till SvD att frågan måste få samma dignitet som arbetet mot gängsbrottsligheten. Men var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen, skriver Lööf på Facebook. I söndags meddelade Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) att regeringen kommer bjuda in till partiöverläggningar. Upplägget för samtalen är ännu ej okänt.

Kritik mot regeringen

Att frågan är prioriterad verkar alla partier överens om. Partiledarna för M, KD och V har på olika medier uttalat sig om vikten att gå från ord till handling och presenterat ett antal förslag. Men kritik riktas också mot regeringen och regeringsunderlaget. Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell riktar skarp kritik mot S, MP och C. På twitter skriver han bland annat att partierna röstat nej till att straffen för grov kvinnofridskränkning. Även Josefin Malmqvist, ordförande för M-kvinnor riktar skarp kritik mot regeringens arbete. På Expressen debatt skriver hon tillsammans med kollegan Louise Meijer att det visserligen är bra med samtal men att det är dags att gå till handling.

Oisín Cantwell på Aftonbladet är också kritisk. I en kolumn undrar han var intresset för frågan fanns när Statskontoret publicerade en rapport om myndigheternas arbete avseende våld i nära relationer. Rapporten skriver att det görs en del saker, men att det finns ett antal brister i myndigheternas arbete. Bland annat när det gäller det förebyggande arbetet (sida 70 i rapporten). Enligt analysen är det ännu inte möjligt att sprida metoder inom det våldsförebyggande arbetet eftersom det saknas utvärderade metoder och arbetssätt som kan spridas till verksamheter.

Omröstning på torsdag

På torsdag ska justitieutskottet i riksdagen behandla förslag på åtgärder mot våldsbrott och för brottsoffer. Regeringen och andra partier har därmed en möjlighet att rösta ja till ett antal förslag som oppositionspartierna lagt på bordet.

Foto: Printscreen SVT Agenda 18 april 2021.