Flera kommuner i Stockholms län vill att högskoleprovet genomförs säkert. Erbjuder lokaler och personal.

För några veckor sedan beslutade Universitets- och högskolerådet (UHR) att ställa in högskoleprovet i höst på grund av den pågående coronapandemin. Enligt myndigheten kunde inte lärosätena garantera att provet skulle genomföras på ett smittsäkert sätt.

Kritik mot regeringen: Sover högskoleministern?

Kritiken har inte låtit sig vänta. Lucas Ljugberg, riksordförande för Moderata Studenter, har varit en av regeringen och UHR:s främsta kritiker. Han menar att regeringen kunde gett UHR i uppdraget redan i våras istället för sent under sommaren. Samt, att det finns en inkonsekvens i hur regeringen tänker. ”Regeringen kan göra justeringar för kultursektorn men inte för högskoleprovet. Sover högskoleministern, skriver han på Twitter.

Många kommuner erbjuder hjälp

Flera kommuner runtom i Sverige har under den senaste veckan meddelat att de kan ställa upp med lokaler utan extra kostnad, så att proven i höst kan genomföras på ett säkert sätt. Nacka, Stockholm stad, Danderyd och Lidingö är några kommuner i Stockholms län som erbjudit lokaler. Kommunerna menar att det går att genomföra högskoleprovet i höst om UHR och regeringen väljer att samarbeta med kommunerna.

Regeringen och Universitets- och högskolerådet tycks inte ens ha utrett möjligheterna för att genomföra provet, utan snarare konstaterat att det inte går att genomföra som normalt och därefter ställt in provet, skriver Mats Gerdau (M) kommunstyrelsens ordförande i Nacka på Facebook.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) menar att det finns stora lokaler i Stockholm stad där provet kan genomföras. Här i Stockholm skulle man bland annat kunna använda både Blå hallen i Stadshuset och mässhallarna i Älvsjö som lokaler för högskoleprovet, säger hon till SVT Stockholm.

Foto: Eva Dahlin.