Jan Guillo skrev en krönika i Aftonbladet om finansregionrådet Irene Svenonius (M). I texten fanns felaktiga anklagelser om vem Svenonius skulle stötta i det amerikanska presidentvalet. Han beklagade även att Svenonius inte sitter frihetsberövad. Trots felaktiga påståenden och grava anklagelser har Jan Guillo inte bett om ursäkt.

Felaktig information

Jan Guillo påstod att Irene Svenonius stöttade Donald Trump i det amerikanska presidentvalet. Guillo påstod att Svenonius, till skillnad från Modraternas partiledare som stöttade Biden, föredrar en ”33 år äldre Jimmie Åkesson i form av Donald Trump som USA:s president.” Guillo hänvisade hans anklagelser till en tweet som Irene Svenonius hade skrivit – där Guillo helt hade uteslutit hennes första meningen. Trots att Svenonius uttryckligen sagt att hon glädjades åt Joe Bidens vinst hävdade Guillo det motsatta.

Inte inom spelets regler

Att Svenonius blir kritiserad trots att Region Stockholm är bäst på att nå upp till vårdgarantin och att Nya Karolinska sjukhuset betraktas som världens tionde bästa sjukhus är någonting som är inom ramen för det politiska spelets regler och något man ska tåla som offentlig person. Att däremot säga att politiker borde sitta i fängelse samtidigt som man sprider felaktigheter om dem är inte inom ramen för acceptabel ”samhällskritik”, i synnerhet av en etablerad tidning och författare. Det påstår i alla fall ledarskribenten Fredrik Johansson på Svenska Dagbladet i en ledare.

”Men det tillhör inte spelets regler att som folkvald politiker få höra att man borde sitta i fängelse eller att det sprids helt påhittade påståenden om vad man sagt eller gjort. Även om det görs av en krönikör som främst försörjer sig på fiction.” Fredrik Johansson i Svenska Dagbladet

Bild: Montage