Gränsen för allmänna sammankomster sänks från 499 till under 50. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff i Rosenbad.

Kampen för att stoppa smittspridningen fortsätter. För några veckor sedan beslutade regeringen om att förbjuda allmänna sammankomster som samlar fler än 500 personer. Nu går regeringen vidare och sänker gränsen till under 50 personer från och med söndag den 29 mars. Förbudet är straffsanktionerat. Den som bryter mot förbudet kan straffas med böter eller fängelse upp till 6 månader.

Beslutet fattades under ett extra regeringssammanträde i dag (27 mars 2020) klockan 13:00. Enligt statsministern fattades beslutet efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten. Vidare uppmanade statsministern svenska folket att inte åka på onödiga resor under påskledigheten. Stefan Löfven meddelade att regeringen kommer att återkomma med ytterligare åtgärder.

Smittrisken i Stockholm är fortsatt hög

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är smittrisken i Stockholms län fortsatt väldigt hög. Enligt Johan Carlsson träffar den nya gränsen en bredare skara arrangemang och dylikt eftersom det är ytterst få som anordnar allmänna sammankomster färre än 50 personer. Sammanlagt är 1216 personer konstaterat smittade i Stockholm. Totalt 43 personer med bekräftad covid-19 har hittills avlidit. 69 patienter med covid-19 vårdades på torsdagen i intensivvård vid akutsjukhus, varav två patienter i ECMO vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Avtal om 200 respiratorer tecknat med Getinge

Socialminister Lena Hallengren, som också medverkade under pressträffen, meddelade att Sverige tecknat ett avtal om att köpa 200 respiratorer från det svenska medicintekniska företaget Getinge. De nya respiratorerna kommer att levereras i början av april. Däremot innebär inte det nya avtalet att Sveriges behov av respiratorer är tillgodosett.