I dagarna uppmärksammades två brutala brott mot kvinnor på Södermalm. En våldtäkt i närheten av Medborgarplatsen och ett överfall i Tantolunden, där kvinnan senare avled av sina skador.

I Stockholm har våldtäkterna ökat över tid. Varje dag anmäls i snitt fem våldtäkter i Stockholmsregionen, enligt statistik från BRÅ.

Samtidigt har Stockholm aldrig haft så få poliser som i dag. De senaste fem åren har poliserna minskat med 100 stycken – samtidigt som antalet invånare ökat med cirka 150 000 människor.

Moderaterna vill öka antalet poliser, så att polistätheten minst ska motsvara samma nivå som i de övriga EU-länderna. Det innebär en ökning med 2185 poliser i Stockholmsregionen. Det är regeringen som bestämmer hur många poliser som ska finnas.

Alla kvinnor måste kunna känna sig trygga på sina egna gator, säger Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm. 

Moderaterna i Regionen har satsat på allt från kameraövervakning i kollektivtrafiken till bättre vård av våldtagna. Men ytterst är det fler poliser som behövs för att få ett slut på våldet och klara upp fler brott, och då behövs en ny regering.

Ljusmanifestation ordnas på Södermalm

Det planeras en ljusmanifestation vid Tantolunden onsdag kväll för att hedra minnet av de kvinnor som fallit offer för det fruktansvärda våldet.

Enligt arrangören Charlotte Broberg är syftet också att uppmärksamma alla de hundratusentals kvinnor som utsatts och utsätts för våld varje dag.

Samling sker onsdag 15/6 kl. 20.30 i Tantolunden vid korsningen Ringvägen / Maria Bangata. Ta med ett ljus och anslut till manifestationen, alla är välkomna.

Länk till eventet: https://fb.me/e/1OgSY7so3